opc_loader

Vegan witte chocolade macadamia koeken

Vegan witte chocolade macadamia koeken

Lisa Jansen (bekend van TaartenvanJansen)  heeft deze overheerlijke koeken gedacht. Dit was haar ervaring: 'Laatst bakte ik weer eens iets waarbij ik gebruik maakte van mijn favoriete vegan witte chocolade ever: de bonvita witte chocolade om precies te zijn. En toen dacht ik aan macadamia’s en de rest is geschiedenis!'En de reactie van haar vrienden: 'Toen ik deze koeken gisteren meenam naar een barbecue, kwam één van de andere genodigden naar me toe om te vertellen dat hij deze lekkerder vond dan de AH to go versie.' Missie geslaagd! 

Recept voor 12 stuks

Ingrediënten

 • 300 g bloem

 • 1/2 tl bakpoeder

 • 1 tl baking soda

 • 3/4 tl fijn zeezout (indien je gewoon keukenzout gebruikt, gebruik dan de helft)

 • 150 g lichtbruine basterdsuiker

 • 110 g kristalsuiker

 • 200 g harde vegan margarine, op kamertemperatuur (ik gebruik Wajang of AH plantenmargarine)

 • 1 tl vanille extract

 • 40 ml aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten)

 • 100 g Bonvita rijstmelk chocolade wit, in blokjes gehakt

 • 80 g geroosterde macadamia’s, in grove stukken gehakt

Bereidingswijze:

1. Weeg de bloem, bakpoeder, baking soda en zeezout af in een kleine kom, zet apart.

2. Weeg de basterdsuiker, kristalsuiker en margarine af. Voeg de margarine bij voorkeur toe in kleinere blokjes, dat mengt daarna wat makkelijker. Klop met de mixer de beide suikers en boter in een paar minuten tot een luchtig geheel. Hoe luchtiger het mengsel nu is, hoe lekkerder de koeken straks zullen zijn. Gebruik de kloppers indien je een handmixer gebruikt en de deegmenger indien je een staande mixer gebruikt. Voeg daarna het vanille-extract en de aquafaba toe en klop nog eens door, tot alles goed met elkaar vermengd is.

3. Gebruik nu de deeghaken indien je een handmixer gebruikt, gebruik bij een staande mixer gewoon de deegmenger die je net ook gebruikte. Zeef de droge ingrediënten boven het botermengsel en mix het geheel door tot het bijna helemaal gemengd is. Voeg de chocolade en macadamia’s toe en mix tot het één mooi deeg vormt.

4. Vorm gelijke balletjes van het deeg: vorm 12 balletjes als je grote koeken wilt maken (lees: XL koeken) of 20 balletjes als je kleinere koeken wilt maken. Leg de balletjes een aantal uur in de koelkast of vriezer voor je ze afbakt. Sla deze stap niet over, de koeken worden echt minder lekker wanneer je ze nu meteen de oven inschuift.

5. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Haal de balletjes koekdeeg uit de koelkast of vriezer, leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat 5 minuten buiten de koeling/vriezer staan voor je ze de oven inschuift. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte tussen de koekballetjes laat, minstens 10 cm, want ze spreiden enorm uit. Indien je niet genoeg ruimte hebt op de bakplaat, bak je de koeken in meerdere batches af. Bak de koeken af in het midden van de oven. Grote koeken moeten ongeveer 18 minuten in de oven, kleinere koeken wat korter (waarschijnlijk rond de 14 minuten). De koeken zijn klaar wanneer de randen mooi goudbruin zijn gekleurd.

6. Haal de bakplaat uit de oven en verplaats de koeken nog niet. Wanneer ze uit de oven komen, zijn ze namelijk nog zacht. Ze worden vanzelf hard wanneer ze afkoelen. Verplaats de koeken, zodra ze hard geworden zijn, eventueel naar een roostertje om helemaal af te koelen. Bewaar de koeken in een koektrommel, glazen pot of in aluminiumfolie buiten de koelkast, dan blijven ze een dag of twee goed. Mits ze dat halen namelijk, want je kunt nu aanvallen! Eet smakelijk!

Credits:

Taarten van Jansen website:  www.taartenvanjansen.com

Taarten van Jasen instagram: www.instagram.com/taartenvanjansen

Terug