opc_loader

Geniet zonder zorgen ondanks een intolerantie of coeliakie!

Lactose intolerantie

Volgens schattingen van deskundigen is 1,6 miljoen mensen in Nederland in meer of mindere mate lactose intolerant. Dat loopt op tot 50% van de bevolking in het middelandsezeegebied, 75% van het Afro / Caribisch gebied en 95% van de bevolking van Azie.

Wat gebeurt er in het lichaam

De betrokkene mist het enzym lactase, of maakt er te weinig van aan. Lactase splitst in de dunne darm de lactose uit melk en zuivelproducten (melksuiker). De onvolledig verteerde lactose wordt daarna in de dikke darm gefermenteerd door bacteriën. De vrijkomende gassen leiden tot fysieke kwalen.

Symptomen

De intensiteit van de symptomen hangt van de mate van lactase-deficiëntie en de hoeveelheid ingenomen lactose. Het kan onder meer buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, buikkrampen, constipatie, diarree, een misselijkheid en braken veroorzaken.

Levensmiddelen

Voedingsmiddelen die lactose bevatten: alle melk en zuivelproducten (koemelk, geiten-of schapenmelk), melkchocolade, yoghurt, boter, margarine, room, boter, melk, ijs, desserts zoals vla/rijstpap, cottage cheese, roomkaas voorbereidingen.

Voedingsmiddelen die lactose kunnen bevatten zijn: Bewerkte voeding en bevroren voedsel, brood, broodjes, gebak, koekjes, vlees en vleeproducten, instant producten zoals soepen of aardappelpureepoeder, zoetstof, salade dressings, kruidenmixen en granenmengsels.

Wat kunnen betrokkenen doen?

 3 fase therapie:

  1. Stop
  2. Gedoseerd lactose houdende producten consumeren
  3. Maximaal verdraagbare hoeveelheid aanhouden 

    Enzym/preparaat – laktasetabletten innemenOverschakelen naar lactose vrij voedsel